Λαχανοντολμάδες νηστίσιμοι


ΥΛΙΚΑ

για 35-45 λαχανοντολμάδες
1 λάχανο περίπου 2 κιλά
για τη γέμιση
2 κουτ σούπας βούτυρο
250 γραμ ψιλοτριμμένο κρεμμύδι
200 γραμ ρύζι για πιλάφι
1 φλιτζ τσαγιού άνηθο ψιλοκομμένο
1 φλιτζ του καφέ δυόσμο ψιλοκομμένο
1 φλιτζ του καφέ κουκουνάρι
1 φλιτζ του καφέ σταφίδα μαύρη
1 φλιτζ τσαγιού ελαιόλαδο
χυμό από 1 λεμόνι
αλάτι, πιπέρι...

 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβετε το λάχανο στα δύο. Κόβετε και απομακρύνετε το κοτσάνι του και το βάζετε σε μια κατσαρόλα γεμάτη με αλατισμένο νερό που βράζει. Βάζετε μέσα τα κομμάτια του λάχανου και τα αφήνετε να βράσουν για περίπου 7-8 λεπτά. Το λάχανο πρέπει και να μαλακώσει, αλλά να μην λειώσει για να μπορεί να τυλιχτεί.

Όταν είναι έτοιμο το βγάζετε από τη κατσαρόλα και το ακουμπάτε σε ένα σουρωτήρι μέχρι να κρυώσει. Όταν κρυώσει προσεχτικά τραβάτε ένα-ένα φύλλο και το χωρίζετε σε κομμάτια μεγέθους μια παλάμης. Τα σπασμένα κομμάτια τα τοποθετείτε στον πάτο της κατσαρόλα που θα μαγειρέψετε τους λαχανοντολμάδες.

Ετοιμάζετε τη γέμιση. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το ρύζι με χλιαρό νερό και το αφήνετε μέσα μέχρι να κρυώσει το νερό. Μετά το ξεπλένετε και το βάζετε σε ένα σουρωτήρι.

Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι σοτάρετε τα τριμμένα κρεμμύδια στο βούτυρο μέχρι να γυαλίσουν. Ρίχνετε το κουκουνάρι, προσθέτετε λίγο αλάτι και το πλυμένο ρύζι. Σοτάρετε καλά για περίπου 5-6 λεπτά. Ρίχνετε μέσα στο μείγμα 1 νεροπότηρο χλιαρό νερό. Αφήνετε να πάρει μια βράση.

Προσθέτετε τον άνηθο, το δυόσμο και τις σταφίδες. Ρίχνετε λίγο πιπέρι και δοκιμάζετε αν χρειάζεται ακόμα λίγο αλάτι. Αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει.

Τυλίγετε τους ντολμάδες. Παίρνετε ένα-ένα τα φύλλα του λάχανου και βάζετε στο κέντρο μια κουταλιά από τη γέμιση. Διπλώνετε τις δύο άκρες και κλείνετε τον ντολμά ρολάροντας.

Τοποθετείτε τους λαχανοντολμάδες μέσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα και πάνω από τα φύλλα του λάχανου που έχετε βάλει βάζοντάς τους δίπλα-δίπλα και σφικτά. Φτιάχνετε έτσι 2-3 στρώσεις. Ρίχνετε μέσα νεράκι μέχρι σχεδόν να σκεπαστούν οι ντολμάδες.

Αδειάζετε ένα φλιτζ τσαγιού ελαιόλαδο, βάζετε από πάνω ένα πιάτο για να μη χορεύουν οι ντολμάδες και τους βάζετε να βράσουν σε μέτρια φωτιά. Βράζετε περίπου για 35-40 λεπτά.

Τους αφήνετε να κρυώσουν μέσα στη κατσαρόλα αφού πρώτα τους περιχύσετε με το χυμό από ένα λεμόνι. Τρώγονται κρύοι σαν ορεκτικό.

Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου